Bliv klog på hvad UX er for noget?

UX, eller ”User experience” kan på dansk kaldes ”Brugeroplevelse”. Det er et koncept der består af mange dimensioner. F.eks. omfatter det flere discipliner, såsom informationsarkitektur, interaktionsdesign, brugervenlighed, visuelt design og webtilgængelighed.

Hjem » Bliv klog på hvad UX er for noget?
Profilbillede Anette Thavlov
Anette Thavlov

UX, eller ”User experience” kan på dansk kaldes ”Brugeroplevelse”. Det er et koncept der består af mange dimensioner. F.eks. omfatter det flere discipliner, såsom informationsarkitektur, interaktionsdesign, brugervenlighed, visuelt design og webtilgængelighed.

Når vi bruger ordet ”Brugeroplevelse” så fortæller vi noget om hvordan brugeren interagerer med et produkt. Det kan for eksempel være når vi laver kaffe om morgenen og hælder vand på kaffemaskinen og tænder for maskinen. Vi skal interagere med en tænd/sluk kontakt. Designet af kontakten, farven, materialet og udseendet, kan være med til at påvirke hvordan vi har det med interaktionen.

Ligesådan handler UX i den digitale verden sig om hvad der påvirker en brugers interaktion med et digitalt produkt. Brugerens oplevelser kan blive vurderet ud fra:

Værdi – Vil produktet give brugeren værdi?

Funktion – Virker produktet efter hensigten?

Anvendelighed – Er produktet nemt at anvende?

Generelt indtryk – Er det behageligt at anvende?

I videoen nedenfor fortæller Don Norman, der er medstifter af Nielsen Norman Group, om sine tanker omkring oprindelsen af udtrykket UX og hvordan vi kan (og ikke kan) bruge udtrykket.

Hvad er UX design?

UX-design er den proces, der bruges til at bestemme, hvordan oplevelsen vil være, når en bruger interagerer med dit produkt.

Som UX-designer kan du ikke designe UX, brugeroplevelser, men du kan derimod være med til at skabe nogle forhold der kan føre til et mere positivt indtryk. Kort sagt så er en UX designer en der designer til UX.

Hvad skal du bruge UX til?

Hvis du gerne vil tiltrække og fastholde din kundebase så er det en rigtig god idé at overveje dit produkts brugeroplevelse. Hvis dine brugere ikke nyder dit produkt kan det føre til dårlig omtale, dine brugere går til konkurrenten og du risikere at miste din omsætning.

Virksomheder der investerer i UX design har en bedre chance for succes!

Hvad laver en UX designer?

Der er nok ikke et helt enkelt svar på hvad en UX designer laver fordi rollen er kompleks. Det kan variere fra virksomhed til virksomhed hvilket ansvar en UX designer har. Men der er nogle fællesområder hvori en UX designer arbejder. Områderne er typisk målgruppe-analyser, brugerforskning, informationsarkitektur, interaktionsdesign, frontend-design, brugervenlighed, grafisk design og webtilgængelighed.

Vigtigst er at en UX designer vil følge en brugercentreret designproces når der skal skabes et nyt produkt. Og det er vigtigt at evaluere på hver en beslutning brugeren skal tage.

Følg os her:

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *